tirsdag 20. januar 2009

Å ha peiling på hva man gjør.



Jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om hva ketolysekuren innebærer, for de som ikke vet det. Jeg klipper og limer fra Ketolyse.no og boken "Slank med ketolysekuren" av Torkil P. Andersen. Boken kan du kjøpe her.


Ketolysekuren er en diett bestående av vanlig mat som fås i vanlige butikker. Man kan ikke spise karbohydrater i noen vesentlig mengde. Man spiser da protein og fett i stedet. Dette medfører en spesiell fettforbrenning, som er årsak til de store og raske vekttapene. Denne forbrenningen kalles ketose. Man kan spise forskjellige typer salat, mange grønnsaker, sopp, kjøtt, fisk, ost, egg, noen meieriprodukter. Mat du ikke kan spise er; brød, pasta, ris, frukt (bortsett fra jordbær, bringebær og multe), sukker og søtsaker.

Normal forbrenning: Ketolysekuren utnytter kroppens normale forbrenningsmekanismer på en måte som medfører et betydelig tap av fettvev. Det er altså fettet rundt mage, lår og ende som ofres når du følger ketolysekuren, ikke kroppens muskler som er kroppens forbrenningsmotorer og bør bevares for å opprettholde en høy forbrenning. Når vi spiser normal, blandet kost som består av en kombinasjon av fett, karbohydrater og protein, har kroppen en blandet forbrenning der det både forbrennes fett og karbohydrater (og noe protein).

Ketose:
Når du følger ketolysekuren spiser du svært lite karbohydrater. Kroppen må da skaffe seg en erstatning for karbohydrater til forbrenningen. Heldigvis har alle mennesker et innebygget system som endrer forbrenningen fra blandet forbrenning til fettforbrenning i en slik situasjon. Den type forbrenning kalles KETOSE. Ketosen medfører nedbrytning og forbrenning av fett, det kalles LIPOLYSE, derav navnet KETOLYSE.
Ketose er egentlig en forbrenningsform som benyttes når vi faster eller sulter. Når vi ikke får mat må kroppen skaffe mat fra egne reserver. Karbohydratreservene tømmes i løpet av et par dager, og musklene gir lite energi ved forbrenning og spares derfor til fordel for fett som blir kroppens viktigste brennstoff. Nedbrytning av fett i forbindelse med ketose er særdeles smart fremfor nedbrytning av kroppens muskler, noe som kunne være skjebnesvangert den gang vi måtte skaffe oss mat ved jakt.
Ketose medfører også at hjernens sultsenter "skrus av" slik at sultfølelsen forsvinner til fordel for økt konsentrasjon og mer energi i kroppen. I denne tilstanden er vi sannsynligvis bedre jegere og i bedre i stand til å skaffe føde, enn om vi hadde vært slappe og bare opptatt av tanker om mat.

Hvem egner ketolysekuren seg for? Ketolysekuren er utviklet for friske, voksne personer som har behov for å redusere vekten med ti kilo eller mer. Ketolysekuren er altså ikke ment for deg som bare ønsker en liten vektreduksjon på noen få kilo før badesesongen. Da anbefales det heller regelmessig mosjon og enkel kostomlegging med vekt på mer frukt og grønnsaker.

4 kommentarer:

  1. jeg vil ha ostekake! :) må prøve å lage en, men denne geleen! hvor selges den? leste svaret ditt på dib, men hva er safari?

    SvarSlett
  2. Safari er en matvarebutikk;-) Jeg har forstått det sånn at de selger Heistad gelé på de aller fleste butikker, ihvertfall hvor de har relativt godt utvalg (Meny, Obs osv.)

    Jeg skal kjøpe meg gelé imorgen. Det er artig å kunne spise noe SÅ godt, og så inneholder det null karbohydrater! :-)

    SvarSlett
  3. www.lavkarbopikene.no har gele uten kbh i + mye annet rart som man kan ha på ketolysedietten.

    SvarSlett
  4. Tusen takk for supert tips!

    SvarSlett